Hakem al Taj+++


2007 Straight Egyptian Stallion
149cm | DOB 17.08.2007 | VH05-003-2172
Bred by Wid Arabians | Owned by Calla (VRL-11247)
Competing in Dressage

Legion of Supreme Merit | YLA1 | KTK-IITaj saapui al Najyaan keväällä 2014. Wid Arabians oli lopettamassa toimintaansa ja tilan omistaja, shonna, ilmoitti myyvänsä kaikki hevoset. Pakkasin oitis tavarat kasaan ja lähdin Wid Arabiansin tilalle silmäilemään arabialaisia ostomielessä. Olen aina pitänyt Wid Arabiansin hienoista arabialaisista ja näin matkaani lähtikin useampi kappale näitä upeita hevosia, mukaanlukien Taj.

Rautaisen luja ja kuitenkin rakastava luonne - muunmuoassa nistä kahdesta asiasta on Taj tehty. Ori on yksinkertaisesti sanottuna toimiva pakkaus niin ratsastaessa kuin muutenkin ja sitä on helppo käsitellä. Niinkuin monet muutkin hevoset, osaa tämäkin herra vaatia taitoja ratsastajaltaan joten ihan aloittelijoiden käsiin ruunikko ei päädy vaikka sillä onkin loistava työmoraali ja se työskentelee hyvässä yhteistyössä ratsastajiensa kanssa.

Hoitamiseen Taj suhtautuu luottavaisin- ja rennoinmielin kunhan hoitaja osaa tehdä työnsä. Toisinaan ori saattaa koetella hoitajaansa temppuilemalla ja uhittelemalla, mutta tällöin hoitaja ei saa epäröidä orin komentamista. Jämäkän komennuksen kuultuaan Taj lopettaa isottelunsa hetkessä ja ottaa hoitajan nöyrästi vastaan, tämän omaa tilaa kunnioittaen. Harjaaminen, kavioiden hoito, varustaminen sun muut puuhat onnistuvat Tajn kanssa helposti ja vaikka ori joskus turhautuukin pidempään hoitotuokioon, ei se tee muuta kuin hörähtelee tylsistyneenä välillä hoitajaansa vilkuillen. Karsinasta orin kanssa lähtiessä kannattaa raottaa ovea varovasti ja varmistaa oma pääsynsä ulos ennen oria, ettei vain jää kavioiden tallaamaksi. Rennosta orista muuttuu hetkessä innokas ja hieman hätäinenkin humma kunhan se oivaltaa olevansa lähdössä töihin ja saattaa tällöin koittaa rynnätä ulos karinastaan kuitenkin pahaa tarkoittamatta.

Ratsastaessa ensimmäiset minuutit saattavat kulua vain säheltäessä sekä koittaessa saada oria rauhoittumaan ja tällöin onkin vain paras pyytää oria eteenpäin kunnes se rentoutuu. Mikäli ratsastaja koittaa eteenpäinpyytämisen sijaan saada orin jo ensiaskeleella samointein kuulolle, hyvälle tuntumalle ja kulkemaan niinkuin hän tahtoisi - ei työskentelystä tule yhtikäs mitään koko tuntiin. Ylimääräinen hoputtaminen ja kiskominen on viho viimeinen asia mikä voisi rauhoittaa oria. Ennemmin rauhallinen aloitus ja tasainen puolipidätteiden tekeminen tuottaa hyviä tuloksia. Kulkiessaan rennommin Taj tietää kuinka asiat toimivat ja tekeekin saumatonta yhteistyötä. Ori työskentelee tarmokkaasti eikä se jätä takaosaansa perään laahaamaan liikkuessaan eteenpäinpyrkivänä ja energisenä. Tämä hieno herra kulkee yleensä tasaista vauhtia eteenpäin, ellei muuta pyydetä, ja innostuksissaankin vauhti saattaa hieman kasvaa. Taj lisää vauhtia huomaamattomasti joka ratsastajankin on aluksi hankala huomata. Hetken kuluttua ratsastajakin herää nykyiseen tahtiin ja moni ensikertaa Tajlla kulkenut onkin säikähtänyt tätä energian ja menon määrää mitä orista löytyy, mutta kuuliainen työn uurtaja hiljentää kyllä vauhtia muutamasta puolipidätteestä sekä oikeanlaisesta istunnasta.


i. Anis al Taj
ii. Azeem
iii. Sehnab Al Rayyan
iie. GA Lamala
ie. Durrah al Taj
iei. S Zeriyab
iee. Trussarsha
e. Furat EEA
ei. Al Tayyib
eii. Tayyib Ibn Antaris
eie. Gai Pandoraah
ee. Farhah EEA
eei. Pogrom AM
eee. Sephora
isä Anis al Taj on erinomaisesti kouluratsastuksessa sekä näyttelykehissä menestynyt kimo arabiori. Anis ei olekaan mikään niinsanottu kisahevonen vaan sillä on kierretty maailmanlaajuisissa kouluratastuskilpailuissa ja näyttelyidenkin puolesta on tullut kierrettyä maailmaa. Raamikkaalla ja elegantilla ulkomuodollaan 153cm korkea ori on jopa kantakirjattu kotimaansa, Egyptin kantakirjaan I-palkinnolla. Oria käytetään arabijalostuksessa ja sillä on jo lähemmäs toistakymmentä jälkeläistä. Tästä herrasta moni arabikasvattaja tahtookin vähintään yhden varsan itselleen.

isänisä Azeem oli aikansa näyttävimpiä arabioreja. Azeemin tarina ei kuitenkaan alkanut suoraan valokeilasta vaan varsana sen koti vaihtui pariinkin otteeseen ja sen koulutus tapahtui normaalia myöhäisemmällä iällä. Ruunikosta, 153cm korkeasta arabialaisesta kuitenkin paljastui vaativien koululiikkeiden taitaja ja se suorastaan tanssi haastavatkin liikkeet läpi puhtaasti. Azeemin kanssa kilpaura aloitettiin seitsämän-vuotiaana tasolla Vaativa B ja pian siinä huomattiin kapasiteettia vielä vaativammalle tasolle. Loppujen lopuksi orin kanssa kilpailtiin aktiivisesti siis Vaativa A tason koululuokissa. Sen upeat liikkeet hurmasivat katsojat ja ori asteli lennokkain, kevyin askelin koulurusetteja vääntäessä. Kilpailu-uran päättyttyä Azeem vietti eläkepäiviään jalostusorina ja siitä onkin kymmeniä jälkeläisiä.

isänisänisä Sehnab Al Rayyan tuli tunnetuksi arabikasvattajien keskuudessa näyttelymenestyksestään ja Egyptistä kotoisin oleva ori olikin 2000 Tulip Cup Gold Champion Stallion ja 2002 Elran Cup Gold Champion Stallion joiden lisäksi siltä löytyy useita muita, suurten näyttelyiden voittoja sekä Silver Champion titteleitä. Kimo, 155cm korkuinen Sehnab tulee hyvin arvostetusta suvusta jonka hevosia tiedetään pärjänneen myös näyttelykehien ulkopuolella. Niin pärjäsi myös Sehnab sillä se menestyi hyvin kouluradoilla, Vaativa A tasolla. Orilla oli veressään showmiehen luonnetta ja se liikkui energisesti, kevyin ja lennokkain askelin. Luonteeltaan rohkea ja eloisa Sehnab toimi vuosien ajan mukana arabijalostuksessa ja siitä jäi maailmaan seitsämän jälkeläistä.

isänisänemä GA Lamala syntyi ja vietti elämänsä Egyptissä pienellä tilalla lähellä aavikkoa. Kimo tamma oli 147cm korkea ja varsin siro rotunsa edustaja. Se kilpaili omistajansa kanssa kouluratsastuksen Helppo A luokassa parikymmentä sijoitusta ennen kuin se siirtyi ainoastaan harraste- ja jalostuskäyttöön. Tamma ehti varsoa vain kaksi jälkeläistä ennenkuin se pääsi laukkaamaan vihreimmille niityille. GA Lamala oli vasta 12-vuotias kun se jouduttiin lopettamaan vakavan jalkamurtuman seurauksena. Tamman varsoista tuli lempeitä ja vahvat luonteet omaavia. Tästä kaunokaisesta olisi mielellään saatu varsoja vielä muutama lisää.

isänemä Durrah al Taj on kimo arabitamma, jolta löytyy korkeutta 149cm. Durrah on luonteeltaan tasapainoinen ja rauhallinen. Tamma kilpailee yhä jalostuskäytön ohella kouluratsastuksessa ja se taitaa näppärästi hieman vaativammatkin liikkeet. Tammassa on paljon potentiaalia ja taitoa siltä löytyy ehdottomasti. Pieni tamma on notkea ja reipas liikkeissään sekä se toimii ratsastajalleen kuuliaisena. Tamma on tähän päivään mennessä varsonut viisi varsaa.

isänemänisä S Zeriyab oli 152cm korkea ruunikko arabiori jolla oli pitkät pikimustat, kiiltävän jouhet. Tervepäinen ja hieman kipakka ori syntyi Qatarissa mistä se myytiin 3-vuotiaana Bahrainiin. Uuteen kotiin sopeuduttuaan oria lähdettiin työstämään kilparatsuksi ja pian se pääsikin esittelemään taitojaan kouluradoille. Zeriyabin kanssa kilpailtiin Helppo A luokissa jopa ympäri maata ja se menestyikin kunnioitettavasti. Ori toimi myöhemmin myös jalostuksessa ja siitä on jäänyt useita jälkeläisiä. Ennen orin nimen löysi egyptin linjaisten suvuista, mutta nykyään siihen saattaa törmätä myös domestic linjassa.

isänemänemä Trussarsha oli näyttely- ja jalostushevonen. Kimo, 149cm korkuinen Trussarsha syntyi Marokossa josta se myytiin jo vuoden ikäisenä Jordaniaan. Pienestä pitäen sen kanssa kierrettiin mahdollisimman paljon näyttelyissä ja ennen jalostukseen ottamista sillä olikin jo suuri määrä erilaisia titteleitä ja voittoja. Siitostammanakin sitä käytettiin näyttelykehissä. Tamma muistetaan luultavasti parhaiten titteleistään All Nations Cup Gold Champion 2000 ja Best Jordan Bred Female 2003. Luonteeltaan Trussarsha oli rauhallinen, oman arvonsa tunteva ja ihmisiä kunnioittava. Oikein hieno pakkaus kaikin puolin.

emä Furat EEA on kilpaillut menestyksekkäästi seura- ja aluetasolla kouluratsastuksessa tasolla Vaativa B. Kimo, 153cm säkäkorkuinen tamma on nöyrä ja kiltti ratsastatteva jolta löytyy paljon kapasiteettia. Ratsastaessa se on miellyttämisen haluinen, mutta tarkka, antaa kuitenkin ratsastajalle virheitä anteeksi. Tamma asuu pääsääntöisesti Brasiliassa pienelle arabitilalla, mutta toisinaan se on jalostuskäytössä myös muilla talleilla. Jälkeläisiä tamma on varsonut neljä.

emänisä Al Tayyib menestyi kouluradoilla ja rautias, 151 senttinen arabiherra onkin periyttänyt upeita liikkeitään myös jälkeläisilleen joita on seitsämän. Tayyib oli upea ratsu helpon toimivuuden ja kiltteytensä vuoksi. Löytyi siitä paljon orimaisiakin piirteitä, mutta oikean ratsastajan käsissä se oli täyttä kultaa. Todella selväpäinen joka tilanteessa ja monen valmentajan kehuma tekniikaltaan ja rehellisyydeltään.

emänemä Farhah EEA on Bulgariassa syntynyt 150cm korkea ruunikko kilparatsu. Ehdottoman kiltti ja rehellisellä luonteella varustettu tamma jolla on kolme hyvää askellajia, erityisesti laukka. Farhah on miellyttävä ja kevyt ratsastaa, se on kuuliainen ja energinen. Helppo A luokissa menestynyt tamma on varsonut kolme varsaa ja enempää jälkeläisiä sille ei ole suunniteltu. Tamman omistaja tahtoo keskittyä enemmän kilpailemiseen.
Jälkeläiset11/2014 o. Maar Barrak al Najya / Maar Rashima

11/2014 t. Marah Nour al Najya / Imperial Makaarim

09/2014 o. Sultan al Najya / Shahla Sultana

07/2014 o. Ziya Hearted / Break of Day

06/2014 t. Kasmaara al Najya / Azara al Bahieh

09/2008 o. Hafiz Wid / Asilah al Iba

08/2008 t. Amurra Wid / Amira al Hawa
AHAC Show Results
681 AHAC Points


Asil Cup, August 1 2008, Four Year Old Stallions, TT, 9
SAIs August Arabian Show II, August 20 2008, Four Year Old Stallions, TT, 2
SAIs August Arabian Show II, August 20 2008, Classic Head Jr Stallions, TT, 2
SAIs August Arabian Show II, August 20 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 2
SAIs August Arabian Show II, August 20 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 2
Mooslargue, September 1 2008, Four Year Old Stallions, TT, 9
Brussels Arabian Trophy, September 1 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, RCh, 10
Towerlands UK, September 1 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 9
British National Championships, September 1 2008, Four Year Old Stallions, RCh, 12
Finnish National Championships, September 1 2008, Four Year Old Stallions, RCh, 10
Danish National Championships, September 1 2008, Four Year Old Stallions, Ch, 12
Danish National Championships, September 1 2008, Junior Stallion, Ch, 12
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Four Year Old Stallions, RCh, 4
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Four Year Old Stallions, RCh, 4
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 2
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 2
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 2
Affinity Arabian Classic, September 20 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 2
Vilhelmsborg, October 1 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
Elran Cup, October 1 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 9
Merrist Wood, October 1 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 8, AHAC
Middle East Championships, November 1 2008, Four Year Old Stallions, TT, 8
Middle East Championships, November 1 2008, Classic Head Jr Stallions, TT, 8
Israeli Nationals, December 1 2008, Classic Head Jr Stallions, TT, 8
Egypt International, December 1 2008, Most Classic Jr Stallion, TT, 9
Egypt International, December 1 2008, Junior Sporthorse Stallions In-Hand, RCh, 12
WWS Twin Cities Cup, July 3 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 2
WWS Twin Cities Cup, July 3 2014, Second Level Dressage, TT, 2
AHAC German Nationals, July 6 2014, Classic Head Sr, TT, 8
AHAC German Nationals, July 6 2014, First Level Dressage, TT, 8
AHAC Egyptian Classic Cup, July 6 2014, Nine Year Old Stallions, TT, 8
AHAC Emerald Egyptian Event, August 2 2014, First Level Dressage, TT, 8
Wrong Way Jamboree, August 30 2014, Dressage Seat Equitation Sr, RCh, 4
AHAC St. Petersburg Open, August 31 2014, Dressage Seat Equitation Sr, RCh, 12
AHAC Brussels Arabian Trophy, August 31 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC Towerlands UK, August 31 2014, Dressage Seat Equitation Sr, TT, 9
AHAC Egyptian Event Europe, September 5 2014, Dressage Seat Equitation Sr, TT, 8
SAI Damis Ibn Simeon Show, September 10 2014, Classic Head Sr, TT, 2
AHAC Finnish National Championships, October 5 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC Merrist Wood, October 5 2014, Nine Year Old Stallions, TT, 8
AHAC Moroccan National Championships, October 5 2014, Nine Year Old Stallions, TT, 8
AHAC All Nations Cup, October 5 2014, Dressage Seat Equitation Sr, Ch, 15
BT Zoharin Egyptian Cup, October 5 2014, Nine Year Old Stallions, TT, 2
BT Zoharin Egyptian Cup, October 5 2014, First Level Dressage, TT, 2
AHAC Middle East Championships, November 1 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC Middle East Championships, November 1 2014, Dressage Seat Equitation Sr, TT, 8
AHAC Saint-Tropez Arabian Cup, November 1 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
AHAC Saint-Tropez Arabian Cup, November 1 2014, First Level Dressage, RCh, 12
SAI Dhark Sherif Classic, November 14 2014, First Level Dressage, TT, 2
AHAC European Championships Verona, November 30 2014, First Level Dressage, TT, 8
AHAC Israeli Nationals, November 30 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC Egypt International, November 30 2014, Dressage Seat Equitation Sr, RCh, 12
AHAC Salon Du Cheval, December 3 2014, Nine Year Old Stallions, TT, 9
BT Thufailah Egyptian Classic, December 3 2014, Nine Year Old Stallions, Ch, 5
BT Thufailah Egyptian Classic, December 3 2014, First Level Dressage, Ch, 5
BT Thufailah Egyptian Classic, December 3 2014, Dressage Seat Equitation Sr, TT, 2
SAI Silent Night Show, December 15 2014, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 2
AHAC US Sport Horse Nationals, November 22 2015, Classic Head Sr, Ch, 12
AHAC Norwegian National Championships, November 22 2015, Liberty Sr, TT, 8
AHAC Brazilian Nationals, November 22 2015, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC UK International Arabian Horse Show, November 22 2015, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
AHAC Dutch National Championships, November 23 2015, Sporthorse Show Hack Sr, TT, 8
AHAC Egypt International, November 23 2015, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
AHAC Region 2 Championships, February 19 2016, Classic Head Sr, TT, 5
AHAC German Elite Cup, February 19 2016, Most Classic Sr, TT, 9
AHAC Ajman Nationals, February 19 2016, Eleven to Fifteen Stallions, TT, 8
AHAC Kauber Platte Championship, February 19 2016, Classic Head Sr, TT, 9
AHAC Voghera, February 19 2016, Sporthorse Under Saddle Sr, TT, 5
AHAC Sicily International Show, February 19 2016, Liberty Sr, TT, 9
HAC Sicily International Show, February 19 2016, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
BT Wafiqa Arabian Cup, February 19 2016, Most Classic Sr, RCh, 4
BT Wafiqa Arabian Cup, February 19 2016, Sporthorse Show Hack Sr, TT, 2
AHAC Quantum Classic, March 3 2016, Training Level Dressage, Ch, 5
AHAC Quantum Classic, March 3 2016, Classic Head Sr, TT, 2
AHAC Casino Cup Austria, March 26 2016, Sporthorse Under Saddle Sr, TT, 8
AHAC Ströhen International, March 26 2016, Introductory Dressage, TT, 9
AHAC Dubai International, March 26 2016, Introductory Dressage, Ch, 15
AHAC Arabian Masters, March 26 2016, Introductory Dressage, TT, 9
AHAC Egyptian Event USA, March 26 2016, Liberty Sr, Ch, 12
AHAC Egyptian Event USA, March 26 2016, Training Level Dressage, TT, 8
AHAC Arabian Breeders World Cup, April 29 2016, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, TT, 9
Quantum Spring Classic, May 15 2016, Introductory Dressage, TT, 2
AHAC Tulip Cup, June 18 2016, Liberty Sr, TT, 9
Quantum Summer Cup, July 16 2016, Sporthorse Under Saddle Sr, Ch, 5
Wrong Way Summer Fun Show, July 24 2016, Sporthorse Under Saddle Sr, TT, 2
German Nationals, August 6 2016, Liberty Sr, TT, 8
Scandinavian Open Championships, August 6 2016, Senior Sporthorse Stallions In-Hand, RCh, 12
Emerald Egyptian Event, August 6 2016, Eleven to Fifteen Stallions, TT, 8
Mooslargue, August 6 2016, Liberty Sr, TT, 9
Vilhelmsborg, August 6 2016, Sporthorse Under Saddle Sr, TT, 9
AHAC Kingsfall End of the Year Show II, December 28 2016, Most Classic Intermediate Stallion, TT, 2
AHAC Canadian Nationals, January 1 2017, Second Level Dressage Test I, CH, 12
AHAC Canadian Nationals, January 1 2017, Sporthorse Intermediate Stallions In-Hand, TT, 8
AHAC Region 1 Championships, January 1 2017, First Level Dressage Test III, TT, 5
AHAC Region 2 Championships, January 1 2017, Most Classic Intermediate Stallion, TT, 5
AHAC Kingsfall Classics, January 28 2017, Classic Head Intermediate Stallions, TT, 2
AHAC Kingsfall Royal Show, January 28 2017, Second Level Dressage Test I, TT, 2Kilpailukalenteri


KRJ 28.02.2015 Fiktio He A 4 / 40
KRJ 20.02.2015 Holmberg He A 3 / 60
KRJ 16.02.2015 Holmberg He A 7 / 60
KRJ 11.02.2015 Holmberg He A 1 / 60
KRJ 07.02.2015 Holmberg He A 4 / 30
KRJ 01.02.2015 Holmberg He A 2 / 30
KRJ 31.01.2015 al Najya He A 4 / 30
KRJ 30.01.2015 Dainty He A 4 / 30
KRJ 30.01.2015 Dainty He A 3 / 30
KRJ 28.01.2015 al Najya He A 4 / 30
KRJ 27.01.2015 al Najua He A 3 / 30
KRJ 27.01.2015 Dainty He A 2 / 30
KRJ 26.01.2015 Dainty He A 5 / 30
KRJ 26.01.2015 Dainty He A 5 / 30
KRJ 21.01.2015 Dainty He A 3 / 30
KRJ 12.11.2014 Vanima He A 5 / 30
KRJ 10.11.2014 Vanima He A 4 / 30
KRJ 09.11.2014 Vanima He A 1 / 30
KRJ 06.11.2014 Vanima He A 2 / 30
KRJ 01.11.2014 Vanima He A 4 / 30
KRJ 29.10.2014 Vanima He A 1 / 30
KRJ 29.10.2014 Vanima He A 5 / 30
KRJ 27.10.2014 Vanima He A 3 / 30
KRJ 26.10.2014 Vanima He A 1 / 30
KRJ 17.10.2014 Hengenvaara He A 1 / 30
KRJ 17.10.2014 Hengenvaara He A 1 / 30
KRJ 16.10.2014 Hengenvaara He A 4 / 30
KRJ 14.10.2014 Hengenvaara He A 2 / 30
KRJ 13.10.2014 al Najya He A 5 / 30
KRJ 12.10.2014 al Najya He A 2 / 30
KRJ 11.10.2014 al Najya He A 3 / 30
KRJ 10.10.2014 al Najya He A 1 / 30
KRJ 09.10.2014 al Najya He A 2 / 30
KRJ 05.10.2014 al Najya He A 1 / 30
KRJ 05.10.2014 Zuruck He A 5 / 30
KRJ 04.10.2014 Zuruck He A 4 / 30
KRJ 04.10.2014 Zuruck He A 4 / 30
KRJ 04.10.2014 al Najya He A 2 / 30
KRJ 03.10.2014 Zuruck He A 2 / 30
KRJ 03.10.2014 Zuruck He A 3 / 30
KRJ 21.08.2014 Shadiya Arabians He A 3 / 17
KRJ 19.08.2014 Shadiya Arabians He A 3 / 22
KRJ 14.07.2014 Tuulenpesä He A 2 / 40
KRJ 13.07.2014 Tuulenpesä He A 2 / 40
KRJ 25.06.2014 Parodia He A 2 / 40
KRJ 25.06.2014 Vennamo He A 5 / 50
KRJ 22.06.2014 Parodia He A 1 / 40
KRJ 19.06.2014 Parodia He A 5 / 40
KRJ 18.06.2014 Parodia He A 1 / 40
KRJ 17.06.2014 Parodia He A 1 / 40
KRJ 09.06.2014 Parodia He A 1 / 40Valmennukset

10.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Taj oli tänään tavalliseen tapaansa energinen luottoratsu. Ori asettui hyvin ympyröillä sekä volteilla vaikka välillä se koittikin päästä helpomman kautta ja puski ulkolapaa edelle. Asia saatiin korjattua tiukemmalla ulkoavulla ja lämmittelyiden jälkeen Tajn liikkeet olivat täysin puhtaat ympyröillä sekä volteilla. Vauhdikas ori hangoitteli hieman vastaan pohkeenväistöissä, se ei olisi malttanut tehdä harjoituksia ensin käynnissä taikka astua ristiin kunnolla vaan se olisi halunnut mennä vain eteenpäin banaanin muotoisena. Tarpeeksi puolipidätteitä ja Taj hidasti tahtiaan suostuen kulkemaan käynnissäkin, pian se astui myös ristiin ja vieläpä oikein hyvin sekä näyttävästi. Laukkaamisen aloitimme pääty-ympyrällä josta lähdimme uralle. Pitkillä sivuilla kuljimme lisättyä laukkaa, lyhyillä sivuilla taas keskilaukkaa. Lisätty laukka sujui alusta alkaen ongelmitta ja Taj kulkikin matkaavoittavasti sekä kuuliaisena. Siirtymiset lisätystä keskilaukkaan kävivät pehmeästi. Viimeiset laukat kuljimme keskiympyrällä ja loppuverryttelyihin siirtyessä vaihdoimme ravaamaan ensin hetkeksi kahdeksikolle ja sitten koko kentälle. Orin saadessa pidempää ohjaa se venytteli kaulaansa ja kulki kaunisti peräänannossa, pitäen yhä eteenpäinpyrkivyytensä.


11.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Valmennuksessamme tänään syvennyttiin avo- ja sulkutaivutusten harjoitteluun. Lämmittelyt sujuivat hyvin lukuunottamatta paria ensimmäistä minuuttia, kun Taj yritti lähes kaikkensa päästäkseen työnteon sijaan kentän ohitse kulkevien tammojen luoke. Sain kuitenkin orin ojennettua ja loppu ajan valmennuksesta se kulki allani kuuliaisena ja valppaana. Ensimmäisenä harjoituksenamme oli avotaivutukset. Avotaivutukset onnistuivat käynnissä, että myös ravissa ja kumassakin asklellajissa molempiin suuntiin. Ori oli täynnä energiaa ja sen kanssa sai käyttää pohjetta kunnolla, mutta yhteistyömme sujui kuitenkin mallikkaasti. Avoista jatkoimme hetken keskiravissa ja kävimme muutaman kerran kolmikaarisen kiemurauralla valmistautuaksemme seuraavaksi tuleviin sulkutaivutuksiin. Parilla ensimmäisellä kerralla Taj osoitti jälleen olevansa ori ja koitti luistaa liikkeestä taivuttamalla ainoastaan kaulaansa ja vastustellen pohkeelle tapumista. Otimme kiemurauran vielä rauhallisemmin ja määrätietoisemmilla avuilla minkä jälkeen Taj kulki jälleen kuin unelma, myös kun teimme kiemurauralla sulkutaivutuksia. Taivutusharjoitusten jälkeen otimme hetken laukkaa tehden päädyissä isot pääty-ympyrät ja sivuilla loivat kiemuraurat. Taj on osaava kouluhevonen joka vaatii ratsastajaltansa paljon aika ajoin, mutta ratsastajan tehtyä paikat selviksi ori kulkee kuuliaisena ja eteenpäinpyrkivänä.


15.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Viimeinkin alkoi näyttämään siltä, ettei kesään olisi enään pitkä aika ja pääsimmekin kentälle treenailemaan oikein lämmittävän auringon valon alle, lämpötila hipois jo kahtakymmentä. Taj lähti hyvin liikenteeseen alkulämmittelyissä ja pian pääsimme aloittamaan varsinaiset harjoitukset. Ensimmäisenä ohjelmassa olivat avotaivutukset joita teimme pitkillä sivuilla aluksi käynnissä, myöhemmin ravissa. Käynnissä taivutukset olivat meille selvää kauraa, mutta ensimmäiset ravissa tehdyt taivutukset tuottivat hieman ongelmia. Ori olisi mielummi kulkenut reippaampaa tahtia eikä se ollut kanssani täysin yhtämieltä taivutuksestakaan. Kärsivällisellä toiminnalla ja napakammalla otteella sain Tajn työskentelemään tahtoni mukaan ja pian avotaivutukset alkoivat onnistumaan myös ravissa, molempiin suuntiin. Lopettelimme taivutukset pariin erinomaiseen suoritukseen ja aloitimme Tajn lempipuuhan: laukkaharjoittelun. Saimme laukata vapaasti hetken aikaa ja lähdimme sitten tekemään temponmuutoksia. Koottulaukka ei ollut orille mieluisin, mutta pitäessämme matkat aluksi lyhyinä, suostui ori kokoamaan askeltaan mahdollisimman paljon. Hiljalleen pääsimme pidentämään matkoja ja loppujen lopuksi pääsimme laukkaamaan kootusti koko kentän ympäri. Valmennus oli ollut tänään erinomainen ja pääsin etenemään Tajn kanssa huimasti. Orikin varmasti innostuu jatkossa enemmän, kunhan se alkaa ymmärtämään ettei mikään harjoitus jatku ikuisuuksia.


20.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Kimo ori pursusi jälleen energiaa ja se kulkikin reippaasti eteenpäin. Jatkoimme valmennuksessakin lämmittelyissä aloittamaamme siirtymisharjoitusta ja pidätteiden tekoa, jotta Taj olisi varmasti kuulolla ja asettuisi pian pehmeämmin kädelle. Muutama kierros ravi-käynti sekä pysähdys-ravi siirtymisiä ja ori alkoi hakeutua muotoon ja muuttui muutenkin rennommaksi. Ratsastimme erikokoisia voltteja ympäri kenttää ja aloimme työstämään lisättyä ravia. Harjoitukset sujuivat oikein hyvin ja Tajn askel olikin mahdollisimman matkaavoittava ja ori säilytti saman tahdin venyttäessään askeleensa mahdollisimman pitkiksi takaosansa voimakkaan työnnön avulla. Annoin orin hieman venyttää ja laskea kaulaansa kuitenkin kuolaintuntuman ja peräänannon säilyttäen. Liike oli kokonaisuudessaan tasapainoinen ja näyttävä. Viimeisenä harjoituksenamme oli laukanvaihto käynnin kautta. Laukkasimme puolikkaan kentän verran kunnes saapuessamme pitkän sivun alkuun siirryimme käyntiin ja siirto tapahtuikin sulavasti ilman väliaskeleita. Otimme aluksi viisi käyntiaskelta joista seurasi välitön siirtyminen uuteen laukkaan. Harjoittelun sujuessa moitteettomasti vähensimme käyntiaskeleet kolmeen. Vähemmät käyntiaskeleet eivät horjuttaneet hienoa suoritusta ja tähän olikin hyvä lopettaa tällä kertaa.


29.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Kävin hakemassa virkeällä tuulella olevan Tajn tallista varustaen sen ja kävelimme sitten kentälle valmiina aloittamaan päivän valmennuksen. Keskittyisimme tänään lisättyyn raviin. Alkulämmittelyistä lähtien aloitin hakemaan oria peräänantoon kulkemalla aluksi vain uraa pitkin, ratsastean Tajta eteenpäin ja tehden mahdollisimman vähän puolipidätteitä. Puolipidätteet tulivat mukaan vasta kun orin takapää polki kunnolla. Kokosin oria pidätteillä sekä istunnalla, kuljimme välillä pohkeenväistössä ja teimme aluksi yhdet voltit per pitkä sivu kunnes niiden määrä lisäntyi hiljalleen. Kentän kulmat kuljimme rauhallisesti, kunnolla taivuttaen. Samat harjoitukset toistuivat ravissa. Myötäilin orin suuria, lennokkaita liikkeitä tehden samalla puolipidätteitä ja työntäen hevosta istunnalla eteenpäin. Monien taivutusten jälkeen teimme vielä muutaman pohkeenväistöharjoitukset jotka Taj läpäisi oikein hyvin. Pian ori hakeutui peräänantoon ja sillä oli selvästi hyvä liikkua. Se pysyi kuuliaisena avuilleni ja työskenteli tahdikkaasti. Ensimmäisenä lisäysharjoituksenamme keräsin Tajn lyhyillä sivuilla paljon painetta käyttäen pohkeitani reippaasti ja tehden samalla pidätteitä milloin hevonen lyheni ja tuntui eteenpäinpyrkivältä. Pitkillä sivuilla päästin menemään pitäen kuitenkin hyvin kiinni ohjastuntumasta, hieman sormia liikutellen pitääkseni hevosen peräänannossa ja jaloilla pyytäen oria eteenpäin. Tajn askellus oli mahdollisimman matkaavoittavaa ja ori säilytti saman tahdin venyttäen askeleensa mahdollisimman pitkiksi takaosan voimakkaan työnnön avulla. Kuolaintuntuman sekä peräänannon säilyttäen annoin orin laskea kaulaansa hieman ja hevonen venyi koko rungostaan. Lisätty ravi onnistui erinomaisesti ja kaikin puolin puhtaasti orin etujalkojen tullen maahan siinä pisteessä mihin ne eteenpäin ojentuneina osoittivat ja vastakkaiseten etu- ja takajalkojen liike oli kullakin askeleella yhdensuuntainen. Pitkien sivujen jälkeen siirryimme takaisin koottuun- tai harjoitusraviin ja siirtymiset sujuivat pehmeästi hevosen siirtäessä enemmän painoa takaosalle. Liike pysyi tasapainoisena myös siirtymisissä. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdoimme suuntaa ja jatkoimme edelleen kulkien pidennettyä ravia vain kentän pitkillä sivuilla. Jonkin ajan kuluttua pidennetty ravi tapahtui myös esimerkiksi suuntaa vaihtaessa leikkaan tai keksihalkaisijan pitki. Laukassa teimme tänään siirtymisiä harjoistuslaukan- ja keskilaukan kuin ravinkin välillä. Laukattuaan muutaman metrin ori innostui entisestään ja se puuskutti innokkaana pysyen kuitenkin tuntumalla ja päästäen pidätteet läpi. Parilla ensimmäisellä kerralla siirryttyämme raviin ori ei olisi malttanut pitää ravia vaan koitti nostaa laukkaa omanpäänsä mukaan, mutta reippailla pidätteillä tai volteille ohjaamalla sain sen rauhoittumaan. Loput siirrot sujuivat hyvin. Pian olikin aika alkaa loppettelemaan, niinpä siirryimme takaisin raviin pysyen siinä ja aloitimme loppuverryttelyt. Hetken sain ravata kuumahkon orin kanssa uraa pitkin tehden voltteja ja ympyröitä kunnes meno rauhoittui hieman ja pystyimme menemään myös kolmikaarista kiemurauraa sekä pohkeenväistöjä. Tajn askelluksen rauhoittuessa entisestään ja orin pyytäessä pidempää ohjaa, siirryimme käyntiin.


30.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Tänä viileänä syysiltana meillä oli Tajn kanssa valmennus tallimme maneesissa. Kimo ori seisoi rauhallisena paikallaan noustessani selkään ja säätäessä jalustimet oikean mittaisiksi. Saatuani jalustimet hoidettua, Taj lähti reippaasti eteenpäin painoavuistani. Käynnissä teimme useita uralta poistumisia, suunnanmuutoksia sekä kävimme kentän kulmat huolellisesti läpi. Raviin siirtyessämme kuvioihin mukaan tuli pidätteet sekä taivutukset. Ori ravasi matkaavoittavin askelin ja kuuliaisena pysyen hyvällä kuolaintuntumalla. Aloitimme laukanvaihtoharjoituksen ja jälleen, omaan tapaansa, Taj innostui entisestään otettuaan ensimmäiset laukka-askeleet. Ori pysyi kuitenkin otteessani tehden työt hyvin, apuja kuunnellen. Laukkasimme kentän pitkän sivun ja samantien kulman jälkeen siirryimme reippaaseen käyntiin. Kevyestä avustani ori nosti uudestaan laukan, tällä kertaa "väärän" laukan mikä oli tarkoituksenakin. Kulman jälkeen suoritimme vaihdon takaisin oikeaan laukkaan parin käntiaskeleen kautta. Teimme harjoitusta muutaman kierroksen ja suunnanmuutoksen jälkeen kuljimmeksin pitkät sivut väärässä laukassa, lyhyet oikeassa. Taj oli hyvin valppaana avuille ja teki vaihdot varmana. Laukanvaihtoharjoittelun jälkeen ravailimme kentällä hetken, tehden taivutuksia, temponmuutoksia sekä siirtymisiä. Seuraavana vuorossa oli vastalaukan harjoittelu. Kuljimme uraa pitkin käynnissä ja ennen pitkän sivun alkua olevan kulman jälkeen annoin Tajlle vastalaukka-avut orin tehden töitä nöyränä. Seuraavan kulman lähestyessä hidastimme tahtia takaisin käyntiin ja teimme laukannoston pian uudelleen. Tätä tehtiin parin kierroksen verran kunnes laukkasimme muutaman kerran koko kentän vastalaukassa ilman siirtymisiä ja uusia nostoja. Tajn askellus oli tasaisita, etenevää ja se pysyi hienosti kuulolla. Vastalaukkaa harjoiteltiin vielä muutaman minuutin verran ja sitten olikin loppuverryttelyiden aika. Verkat sujuivat normaaliin tapaan ympyröillä, kahdeksikolla ja kiemuraurilla.


31.07.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Eilisen, rennomman päivän jälkeen palasimme takaisin työn pariin ja tällä tunnilla aiheenamme oli pohkeenväistö niin käynnissä kuin ravissakin. Lämmittelyt aloitimme löysillä ohjilla, kuitenkin niin että tunsin Tajn olevan tuntumalla. Eilisten vauhdikkaiden spurttien jälkeen ori oli selvästi tehottomampi alkuverkoissa kuin aiemmin, mutta siirtymisten ja taivutteluiden avulla sain kaivettua tutun, vauhdikkaan orin esille. Keräsin ohjia ja siirryimme raviin missä kävimme läpi ratsastusteitä jatkaen taivutteluja. Orin ravatessa rentona ja hakeuduttua muotoon, nostimme laukan. Siirryimme keskiympyrälle ja ensimmäiset kierrokset menivätkin melko vauhdikkaasti orin kuumentuessa. Sormia liikutellen, pienet puolipidätteet ja oikeanlaisen istunnan kanssa sain Tajn laukkaamaan tasaisemmin ja keskittymään työskentelyyn paremmin. Vaihdoimme takaisin raviin josta teimme hetken päästä siirtymisen käyntiin. Lyhyen sivun keskeltä lähdimme pitusshalkaisijalle jonka keskeltä aloitimme väistön uralle. Näin orin sisäsilmäkulman ja sieraimen reunan joten hevonen liikkui rungostaan suorana ja sopivan verran liikkeen suunnasta poispäin asetettuna. Taj oli mahdollisimman yhdensuuntainen pitkän sivun kanssa ja sen etuosa johti selvästi liikettä. Uralta jatkoimme ravissa ja lyhyen sivun toisesta kulmasta alkaen siirryimme käyntiin aloittaen samalla väistön koko kentän poikki. Orin eteenpäinpyrkivyys, tempo ja tahti säilyivät liikkeiden läpi. Pohkeenväistöä tehtiin käynnissä vielä aloittaen liike kulmasta vastakkaisen pitkän sivun uran alkupäähän, siitä lähdimme uuteen väistöön samantien edellisen pitkänsivun keskipaikkeilla, sieltä puolestaan vielä kerran uuteen väistöön toisen pitkän sivun loppuun. Ravissa toistimme samoja ratoja niitä hieman muokkaillen tai jotain lisäten. Pohkeenväistöt onnistuivat orilta hyvin myös ravatessa. Väistöjen päätyttyä oli aika ottaa jälleen hetki laukkaa minkä jälkeen oli loppuverryttelyiden aika.Päiväkirja

28.07.2014 Väistöjumppa - Calla
Lähdimme tänään puuhastelemaan omatoimisesti kentälle ja olin päättänyt tehdä Tajn kanssa pientä väistöjumppaa. Lämmittelimme perusteellisesti, hieman normaalia pidempää, kunnes sain orin pehmeälle tuntumalle ja sekin alkoi hakeutumaan pyöreään muotoon. Pienen laukkahetken jälkeen palasimme raviin ja aloitimme tehtävän kulkemalla kentän päädyssä ympyrää niin, että meidän ja kentän aidan väliin jäi tilaa. Taj kulki ympyrää hyvin pysyen uralla ja lähdin hiljalleen väistättämään orin takaosaa ulos samalla huolehtien, ettei ympyrän muoto tai tahtimme päässeet katoamaan. Taj väisti takaosaansa mallikkaasti ja muutaman kierroksen jälkeen, pitkän sivun alkuosassa vaihdoin asetusta ja väistimme diagonaalia pitkin vastakkaiseen kulmaan. Taj lähti väistöön hyvin ja ori kantoi itsensä tarmokkain askelin. Väistöstä siirryimme pääty-ympyrälle jatkaen takaosan ulos väistöä ja muutaman kierroksen jälkeen teimme väistön uudelleen. Taj ravasi eteenpäinpyrkivästi ja jakoi toistaa liikettämme useampaan otteeseen. Vielä ennen loppuverryttelyjä siirryimme koko kentälle ottamaan hieman laukkaa ja loppuraveissa annoin orin venyttää askeltaan mahdollisimman paljon. Kerrassaan upean sään vuoksi lähdimme kävelemään loppukäynnit maastoon.


01.08.2013 Juoksutusta - Calla
Parin valmennuspäivän jälkeen Taj oli mielestäni ansainnut rennompaakin tekemistä joten tänään koulukiemuroiden sijaan olisi luvassa juoksutusta. Ori oli ehtinyt nautiskelemaan tarhassa olosta viitisen tuntia ennenkuin hain sen mukaani. Tarhan portilla vislasin Tajlle joka nosti turpansa ylös ruohotupsujen tasalta kääntäen samalla korviaan ja lopulta suunnaten katseensa minuun. Pujahdin portista sisälle tarhaan ja lähdin kävelemään oriani kohti reippain mielin. Kimo katseli hetken minua ja lähti sitten taivaltamaan rennoin askelin minua vastaan. Tervehdin oria rapsuttamalla sen päätä ennenkuin pujotin riimun ja lähdin sitten kävelemään tallia kohti Tajn seuraten minua hyvänsuopaisena. Kiinnitin orin vesiboksiin ja aloitin harjaamisen. Taj näytti nauttivan jokaisesta kumisualla tekemästäni liikkeestä ja kovettuneet mutapaakut ropisivat pois sen kauniilta, kimolta karvapeitteeltä. Harjaamiseen kului tovi, jotta lopulta sain orin putipuhtaaksi ja pääsimme lähtemään maneesiin. Kävelimme hetken yhdessä kenttää ympäriinsä kunnes vaihdoimme ympyrälle ja pyysin Tajn raviin antaen sille samalla enemmän liinaa. Ori ravasi suurella ympyrällä reippaasti yrittämättä siirtyä käyntiin eli energiaa ja intoa piisasi. Vaihdoimme suunnan ja pian pyysin orilta laukkaa. Laukannosto tapahtui kuuliaiselta orilta pehmeästi. Hidastimme tahtia pysähdykseen asti jotta sain irroitettua liinan orin suitsista ja päästin komistuksen kulkemaan vapaasti. Siirryin kentän laidalle ja pidin Tajta liikkeellä ääniavuilla. Taj laukkasi innokkaana pitkin kenttää ja sen askeleet olivat eteenpäinpyrkiviä sekä lennokkaita. Vaikeinta oli saada oria enään kiinni, mutta muutaman lähes tuskallisen minuutin jälkeen onnistuin ja kävelimmekin vielä hetken kenttää ympäri ennenkuin lähdimme tallille pesulle josta Taj pääsi takaisin tarhaan.


06.03.2015 Kuvauskeikka, valokuvaaja Simo Vaara - Uppe
Olen tehnyt hevoskuvauskeikkoja menneinä vuosina paljonkin, mutta nyt olen ollut tauolla niistä töistä. Viikonloppuna pääsin kuitenkin mielenkiintoisen kuvauskeikan pariin, kun matkustin al Najyan arabitallille Sveitsiin. Otin ensimmäisenä päivänä yleiskuvia tallilta ja jonkin verran kuvia muista hevosista omistajan toiveiden mukaisesti. Ensimmäinen päivä oli totuttelemista tallin arkeen ja mielestäni soluttauduin ihan hyvin tallin askareisiin ja sain muutamia hyvinkin näyttäviä tallikuvia. Seuraavana päivänä työskentelin valkean Hakem-orin ja hänen omistajansa kanssa. Olin mukana kun omistaja harjasi hevosen kuvauskuntoon ja ehdotin tietynlaista vaatetusta omistajalle. Aluksi työskentelimme tarha-alueella ja otimme maisemakuvan kaltaisia yleiskuvia hevosesta ja omistajasta. Näin sekä hevonen että omistaja tottuivat minun ja kameran läsnäoloon, jotta tilanteesta tuli mahdollisimman luonteva. Myöhemmin kävimme myös läheisellä pellolla ottamassa muutamat otokset sekä selkeää tiiliseinä-taustaa vasten pääkuvia suitset päässä. Omistajan varustaessa hevostansa ratsastusta varten kävin vaihtamassa hieman kalustoa ja siirryimme kentälle valokuvaamaan ratsastusta. En ole hevosihmisiä, mutta ymmärsin ratsastajalla olevan hieman hankaluuksia alkuun hevosen kanssa. Annoin ratsukolle omaa aikaa ja tilaa ja ilmoitin selkeästi alkaessani ottaa kuvia. Yhteistyömme omistajan kanssa sujui mielestäni vallan mainiosti koko vierailuni ajan. Hakem-ori tottui yllättävän nopeasti kameraan ja valppautta oli juuri sopivan verran kuvien näyttävyyden kannalta. Toivotaan, että lopputulos on omistajankin mielestä miellyttävä. Keski-kesän loistossa olisi mukavaa palata Sveitsiin, sillä nyt olen jo saanut hyvän kokonaiskuvan tallista ja sen hevosista. Laiduntavat hevoset auringonlaskussa ja kauniit pääkuvat seppele-päisestä Hakem-orista ovat jo mielessäni kirkkaana.


08.03.2015 Hevoshierojan vierailu - Sofia
Vierailin tänään ensimmäistä kertaa hieromassa Hakemia. Saapuessani omistaja oli laittanut oriin jo valmiiksi kiinni käytävälle, joten pääsin saman tien työni pariin. Komea arabialainen näytti vähän kummastuneelta lähestyessäni sitä, mutta päästi kuitenkin minut melko mutkattomasti lähelleen. Olin suorastaan positiivisesti yllättynyt tästä reaktiosta, sillä oikeastaan kaikki aiemmin hieromani täysiveriset ovat olleet paljon hankalampia tapauksia; kuka on säpsyillyt tämän tästä, kuka puolestaan vain päättänyt inhota koko hierontasessiota.

Kuten aina uuden asiakkaan kanssa, aloitin perusteellisella tutkimuksella, jonka tarkoituksena oli paikantaa mahdolliset lihasjumit ja muu olennainen. Hakem ei aristanut mistään kohtaa, mutta jalkojen lihaksisto sillä oli piirun verran kireänä. Niinpä varasin varsinaisen hieronnan jälkeen reilusti aikaa jalkojen liikehoitoon. Liikuttelin jalkojen niveliä eri asentoihin, jonka jälkeen jalkojen lihaksisto oli rentoutunut huomattavasti aiempaan nähden. Hakemin mielestä tämä kaikki oli selvästi sangen outoa ja jännittävääkin, mutta hienosti arabi luotti jos ei minuun, niin ainakin omistajaansa ja pysyi enimmän aikaa oikein kiltisti paikoillaan. Hakem rentoutui vähä vähältä enemmän hieronnan edetessä. Kun hieronnan vaatima parituntinen alkoi olla lopuillaan, ori jo huokaili raukeasti ja vaikutti kaikin puolin tyytyväiseltä oloonsa.


09.03.2015 Gymkhanatunti - Sofia
Tänään olikin ohjelmassa mukavaa vaihtelua ainaisen koulutreenin parissa puurtamisen vastapainoksi. Olin lukenut jokin aika takaperin gymkhanasta, ja se vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että tottahan toki sitä piti kokeilla! Lukemassani opuksessa myös painotettiin sitä, että laji soveltuu kaikkein parhaiten juurikin nopeille ja herkästi reagoiville hevosille, joten Hakem olisi tähän varmasti ihan nappivalinta. Olin toki tietoinen siitä, että gymkhana on ensisijaisesti joukkuelaji, mutta huvin ja urheilun vuoksi sitä voi ilman muuta kokeilla myös itsenäisesti. Laji oli ihan uusi niin Hakemille kuin itsellenikin, joten katsoin viisaimmaksi aloittaa helpoimman oloisesta lajista eli arena racesta. Tässä lajissa ei nimittäin muuta tarvinnut tehdä kuin käydä kiertämässä etukäteen maneesin keskelle kyhäämäni merkki ja palata takaisin, joten en olettanut siitä koituvan sen kummempia hankaluuksia.

Liika itsevarmuuteni koki kuitenkin pienimuotoisen kolauksen jo hyvinkin pian. Hakem oli vähän liiankin into piukeana, ja kannustaessani sitä laukkaan oriilla meni innostus niin yli että se heitti heti alkuun napakan pukin silkasta riemusta. En ollut ollenkaan varautunut tähän, joten totta kai lösähdin kuin perunasäkki alas satulasta. Hakem kirmasi muutaman voitokkaan kierroksen ympäri maneesia ennen kuin kyllästyi ja seisahtui aloilleen tuijottamaan minua hölmistyneenä. Sinnikkäästi nousin takaisin ratsaille ja ei muuta kuin uutta yritystä kehiin. Tällä kertaa päätin lähestyä merkkiä hitaammassa tempossa, jotta Hakemkin saisi ihan rauhassa selvittää, mistä koko hommassa yleensä oli kyse. Menimme kierroksen aluksi kerran käynnissä, sitten pari kertaa ravissa ja lopuksi vielä toiset pari kertaa laukassa. Aiemmin olin ahneesti ajatellut ehtiväni kokeilla tunnin aikana useampaakin eri gymkhanalajia, mutta loppujen lopuksi koin kuitenkin parhaaksi siirtyä loppukäynteihin onnistuneen arena race –suorituksen jälkeen.


al Najya