Falak Subiyah al Qadir
virtuaalihevonen | a sim-game horse | VH14-003-0071


Arabialainen täysiverinen (SEA), tamma
syntynyt 05.11.2011
säkäkorkeus 147cm

kisakäytössä
koulupainotteinen, -
KTK-II, KRJ-II, YLA1

omistaja al Najya, Calla (VRL-11247)
kasvattaja al Qadir


AHAC points, Legion of Masters
Breeders Sweepstakes Nominated FoalKantakirjauslausunto: Kaunis, hieman ponimainen tamma, jolla on hyvä sukupuolileima. Sillä on pitkä, hieman alakaulainen kaula sekä hyvä, viistohko lapa. Sen säkä on pitkä ja matalahko, ja sillä on pitkä, suora selkä sekä hyvä lihaksikas runko. Tamman lautanen on lyhyt ja suora, hännänkiinnitys on riittävän ylhäällä. Tamman etujalat ovat hieman takanojoiset, ja antavat kokkapolvisen vaikutelman.

Subiyah muistuttaa yllättävän paljon emäänsä - niin sen ulkomuodolta kuin luonteeltaankin. Tamman emä onkin varsin upea yksilö josta on noussut yksi al Qadirin arvostetuimmista kantatammoista ja se on epäilemättä periyttänyt loistavia piirteitään jälkeläisiinsä. Luonteeltaan Subiyah on itsepäinen eikä siltä puutu omaa tahtoa, mutta tulisen kuoren alta löytyy kuitenkin rapsutuksia ja huomiota rakastava arabialainen. Hoitaessa tamma käyttäytyy asiallisesti vaikka välillä se saattaakin alkaa koputtelemaan lattiaa kavioillaan tai sitten se näyttää hoitajalleen hapanta naamaa - varsinkin jos tämä harjaa tamman mielestä liian kovakouraisesti. Aina ei kuitenkaan Subiyahkaan jaksa näyttää kovaa puoltaan ja tällöin se antaa hoitajan tehdä työnsä siihen puuttumatta ja tamma keskittyykin enemmän vain seisomaan aloillaan tai seuraamaan tallissa tapahtuvaa puuhastelua. Varustaminen tuntuu jokaisella kerralla suorastaan arvoitukselta - ikinä ei voi tietää ottaako tamma kuolaimet kiltisti vai nostaako se päänsä korkeuksiin tai seisooko se rauhallisesti aloillaan satuloidessa vai koittaako se litistää sinut seinää vasten kuin pienen ötökän. Karsinasta lähdettäessä Subiyah saattaa koittaa pistää vastaan "minähän en tästä liiku" -asenteellaan, mutta tomeralla komennuksella sen saa kyllä kävelemään niin kauas kuin taluttaja itse tahtoo.

Jotkut voisivat kauhistella ajatustakin kavuta Subiyahin selkään - varsinkin jos tamma on hetki sitten leikkinyt norsua posliinikaupassa varustamisen aikana, mutta ratsuna tamma onkin todellisuudessa varsin ihana! Toki sen voimakas luonne ei katoa minnekkään, mutta osaavan ratsastajan käsissä tamma näyttää todelliset kykynsä ja se työskenteleekin nöyränä, tehokkaasti ja varsinaisena luottoratsuna. Eteenpäinpyrkivyys kuuluu neitokaisen vakiovarusteisiin ja ratsastaja saakin olla enemmän tekemässä puolipidätteitä kuin ajamassa tammaa eteenpäin. Koulupainotteinen Subiyah hallitsee tasonsa koululiikkeet erinomaisesti eikä siltä puutu ainakaan kapasiteettia. Tamman askeleet ovat eksklusiiviset, hyvin irtonaiset ja lennokkaat. Kaikenmaailman koulurusettien väännön lisäksi tamma nauttii maastoilusta milloin sen vauhdikkuus pääsee valloilleen entisestään ja tahti voisikin jo kammoksuttaa monia, mutta onneksi jarrut löytyvät helposti. Loppujen lopuksi erityisen reipas maastoilu kelpaa myös ratsastajalle kunhan hän osaa vain luottaa tammaan ja antaa sen käyttää energiaansa.

Fareed al Qismat
Malik++++
Olahom el Hakum
Moná
Kiana+//
Kenaal
Koral
SA Sequin
Qublah De Qutmah
Thee Desperado
Nibrias
Siren
SH Shabab Jamaal
Bassima


isä Fareed al Qismat on punaruunikko, 157cm korkea ori jonka on kasvattanut al Qismat Arabians. Toukokuussa 2011 ori oli myytävänä ja se muutti al Qadiriin missä se asuu nykyäänkin. Egyptinlinjaa edustava komistus tulee hienosta suvusta jossa sen vanhemmat ovat pärjänneet hienosti AHACin kilpailuissa ja Fareed on itsekkin menestynyt niin AHACissa kuin askellajiratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa. Ori on siis painotukseltaan askellajiratsu ja sen kanssa on kilpailtu park -luokissa joista se on ehtinyt keräämään itselleen jo 35 sijoitusta. AHACin puolelta ori on ansainnut hyvien sijoitusten johdosta Legion of Merit arvonimen.

isänisä Malik++++ onkin jälkeläisestään Fareedista poiketen koulupainotteinen vai pitäisikö sanoa, että Fareed on isästään poiketen askellajiratsu? Kuitenkin, säältään 156cm, kimo Malik on al Qismat Arabiansin kantahevosia ja sen maahantuojana toimi Corbin vuonna 2010. Tämä kerrassaan komea egyptinlinajainen arabi on kilpaillut lukuisia kisoja AHACin puolella kouluratsastusluokissa ja hyvänä kisaratsuna se on ansainnut tittelin Legion of Masters. Koulutustasoltaan ori on Helppo A / 60cm ja kilpailemisen lisäksi sitä on käytetty jalostuksessa.

isänisänisä Olahom el Hakum oli raamikas, tempparamenttinen arabiori, joka menestyi hyvin kouluratsastuksessa tasolla Helppo A ja muutama sijoitus tuli kerättyä myös 90cm esteiltä. Hyvärakenteinen ruunikko syntyi Pohjois-Amerikassa mistä se muutti Englantiin 7-vuotiaana. Hyvin kevyt ja kapearunkoinen, 157 senttinen Olahom kilpaili paljon Englannissa kansallista helppoa A:ta yli 60% ja sijoittunut heti ensimmäisissä aluekisoissaan toiseksi helpossa A:ssa tuloksella 63,8%. Tästä orin hyvin alkanut ura jatkoi nousuaan ja menestyminen jatkui orin koko kilpauran ajan. Olahom toimi arabijalostuksessa kilparatsuna toimimisen lisäksi, mutta siitä ei saatu niin paljon varsoja kuin kyselyitä tuli. Orin omistaja oli hyvin tarkka astuttavista tammoista ja kieltäytyikin antamasta oriaan muille kuin puhtaille- ja terveille arabialaisille. Lisäksi omistaja suosi egyptiläistä linjaa ja tahtoi kasvattaa kyseisen verilinjan edustajien määrää miksi hän laittoi egyptiläiset tammat ensisijalle astutuksiin.

isänisänemä Moná oli siro ja varsin miellyttämishaluinen ruunikko. Sillä oli tasapainoinen laukka, ja se oli hyvin ratsastettu sekä muutenkin miellyttävä ratsastettava. Muotoon haku oli helppo. Moná oli rauhallinen, turvallinen ja varma hevonen, joka ei turhia hötkyillyt. Silti se toimi omalla moottorilla. Pieni tamma soveltui paremmin kuin hyvin kouluratsastukseen ja yksiin sen parhaimpiin puoliin kuuluikin sen ketteryys mikä auttoi haastavissakin liikkeissä. Tammalla kilpailtiin ympäri maailmaa Vaativa B luokissa, mutta valitettavasti kilpaura jäi vain muutamaan vuoteen sillä ruunikko loukkasi jalkansa. Tamma oli kuitenkin terve, mutta siitä ei ollut enään kulkemaan pitkiä kilpailumatkoja saatika esittämään enään katseen vangitsevia liikkeitään. Moná toimi kuitenkin tärkeässä osassa arabijalostusta.

isänemä Kiana+// on myös painotettuna kouluratsastukseen ja ruunikolla tammalla riittää kapasiteettia Helppo A luokkaan asti. Kiana on Malikin tapaan Crobinin tuontihevonen ja nykyään tamma asuu al Qismat Arabiansissa. Säkäkorkeudeltaan 160cm korkeata ruunikkoa on kilpailutettu AHACin kouluratsastuskilpailuissa ja tamma on huimista pisteistä saanut arvonimen Legion of Excellence. Kiana on kilpailun ohella aktiivisessa jalostuskäytössä ja tällä hetkellä tammalle on siunaantunut jo kolme varsaa jotka kaikki ovat lähteneet eri talleille asumaan.

isänemänisä Kenaal syntyi ja asui elämänsä kasvattajallaan Jordanian Ammanissa, suuressa arabisiittolassa. Ruunikon Kenaalin isä tunnettiin menestyneenä näyttelyhevosena ja niin tunnettiin myös sen jälkeläinen Kenaal. Suuri ja raamikas, 157cm korkea Kenaal menestyi varsasta asti näyttelyissä ja sen parhaimpia saavutuksia ovatkin 2009 France National Champion Colt, Jordan National Champion Jr. Stallion ja Middle East Gold Champion Stallion. Ratsastuskoulutus Kenaalin kanssa aloitettiin 3-vuotiaana ja muutaman vuoden päästä se siirtyi kilpailukentille, kisaten kouluratsastuksen Vaativa B luokassa. Kenaal oli huippukiva ja taidolla koulutettu, erittäin selväpäinen ori , joka oli kapasiteetikas, rohkea ja nopea. Näyttelyissä, sekä koulukentillä menestynyttä oria käytettiin rajoitetusti jalostuksessa ja siitä on saatu kahdeksan puhdasta arabivarsaa.

isänemänemä Koral - eloisa ja vauhdikas Koral toimi jalostustammana ja kotiratsuna. Rautias, 149cm korkuinen tamma syntyi Algeriassa ja sieltä se muutti aluksi Saksaan, mistä se jatkoi vuosien varrella matkaansa ympäri Eurooppaa. Tamma toimi ratsuna hyvin ja energisesti, mutta suurilla kilpailukentillä se tuskin olisi pärjännyt sen hieman räjähtävän vauhdin puolesta. Hyvin se kuitenkin taitoi liikkeitä Helppo A tasolle saakka ja pienetkin esteet tamma ylitti rohkeasti. Sen oli kuitenkin tarkoitus toimia jalostustammana ja niin se myös toimikin. Kaunisrakenteinen Koral varsoi useita varsoja ollessaan parhaassa iässä, mutta vanhemapana se sai siirtyä jo hyvissä ajoin eläkkeelle nauttimaan pitkistä päivistä laitumella.

emä SA Sequin on ruunikko, 150cm ja vuonna 2004 syntynyt egyptiläinen tamma. Se on saavuttanut Legion of Merit tittelin AHACin kisoissa pistein 377. Tammalla on kilpailtu koulua myös kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa joista sillä on 17 sijoitusta vuoden 2011 aikana. Sequinia on käytetty näyttelyissäkin ja vuonna 2011 a Qadirin näyttelystä se oli BIS1 ansaitsen MVA-sertin ja jalostussuosituksen. Varsoja tammalla on syntynyt vuosina 2011 ja 2012 kolme. SA Sequin omaa tulisen luonteen, mutta on kuitenkin osoittautunut yhdeksi al Qadirin parhaaksi omistamaksi tammaksi.

emänisä Qublah De Qutmah on egyptiläinen ori ulkomailta josta ei nykyään löydy pahemmin tietoja. Sen verran siitä kuitenkin muistetaan, että sillä on käyty kilpailemassa muutama kisa AHAcissa, mutta pisteet eivät ole riittäneet arvonimeen saakka.

emänisänisä Thee Desperado oli varsin ylväs ja upea rakenteinen arabiori joka oli kerrassaan säteilevä ratsu koulukentillä sekä haluttu jalostusori. Koulukiemuroiden lisäksi ori taitoi myös hieman saddle seatia ja se oli aina valmis oppimaan uusia asioita. Luonteeltaan ori oli hieman showmies, mutta kuitenkin lempeä ja rakastettava. Thee Desperado oli tumma ruunikko, lähes musta ja säkää sillä oli 151cm.

emänisänemä Nibrias oli rautias saddle seat painotteinen, 149cm korkea neitokainen. Nibrias oli eloisa ja lempeä hevonen, joka oli perinyt emänsä potentiaalin sekä erinomaisen ratsastettavuuden. Tammaa kisattiin paljon askelaljiratsastuksessa, enimmäkseen english pleasure-, pleasure driving- ja informal combination -luokissa.

emänemä Siren istäkin viimeiset tiedot ovat, että tamma on myös ulkomailta ja se on jonkin verran kisannut AHACissa, mutta pisteet eivät kuitenkaan riittäneet arvonimeen.

emänemänisä SH Shabab Jamaal oli suurella sydämmellä varustettu ruunikko, aina valmiina uusiin haasteisiin. Älykäs ori oli kerrassaan upea kouluratsu jolta onnistui hieman vaativammatkin liikkeet. Käynti oli irtonainen ja matkaavoittava, ravi puolestaan oli erityisen kevyt, lennokas ja matkaavoittava. Laukka oli tasainen, elastinen ja tasapainoinen. Tämän orin selässä viihtyi siis ratsastaja kuin ratsastaja. Säkäkorkeudeltaan SH Shabab Jamaal oli 151cm.

emänemänemä Bassima oli helpostilähestyttävä, hyväluonteinen kimo. Tamma soveltui kaikkien ratsastettavaksi viisaan ja nöyrän luonteensa vuoksi. Sillä oli myös intoa ja rahkeita uusien asioiden oppimiseen jote myös kokeneemmat ratsastajat kulkivat tammalla mielellään. Bassima oli painotettu kouluratsastukseen ja se pärjäsikin hienosti kilpailukentillä. Säkää sillä oli 148cm.

Jälkeläiset

colt Dawar Ibn Mu'tazz DOB 14.06.2014 sire Mu'tazz al Najya VIR MVA Ch, KTK-I
f/c foal DOB sire no merits
f/c foal DOB sire no merits


Näyttelyt

NJ 25.04.2014 al Najya arabitammat irtoSERT


Kilpailukalenteri

00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00
00.00.0000 JAOS Paikka: Luokka 0/00KRJ 06.02.2015 - Fiktio - He A  1 / 40 
KRJ 23.01.2015 - Moondance - He A 6 / 48 
KRJ 20.01.2015 - Moondance - He A 2 / 48 
KRJ 12.11.2014 - Vanima - He A - 5 / 30 
KRJ 06.11.2014 - Vanima - He A - 3 / 30 
KRJ 02.11.2014 - Vanima - He A - 1 / 30 
KRJ 01.11.2014 - Vanima - He A - 1 / 30 
KRJ 30.10.2014 - Vanima - He A - 3 / 30 
KRJ 27.10.2014 - Vanima - He A - 5 / 30 
KRJ 14.10.2014 - Hengenvaara - He A - 4 / 30 
KRJ 13.10.2014 - Hengenvaara - He A - 3 / 30 
KRJ 13.10.2014 - Hengenvaara - He A - 5 / 30 
KRJ 12.10.2014 - al Najya - He A - 3 / 30 
KRJ 12.10.2014 - al Najya - He A - 5 / 30 
KRJ 11.10.2014 - al Najya - He A - 2 / 30 
KRJ 11.10.2014 - al Najya - He A - 5 / 30 
KRJ 10.10.2014 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 09.10.2014 - al Najya - He A - 5 / 30 
KRJ 09.10.2014 - al Najya - He A - 2 / 30 
KRJ 09.10.2014 - al Najya - He A - 5 / 30 
KRJ 08.10.2014 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 06.10.2014 - Zurick  - He A - 5 / 30 
KRJ 06.10.2014 -  Zurick  - He A - 4 / 30 
KRJ 06.10.2014 - Zurick - He A - 5 / 30 
KRJ 05.10.2014 - al Najya - He A - 2 / 30 
KRJ 05.10.2014 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 04.10.2014 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 19.09.2014 - Mörkövaara - He A - 3 / 40 
KRJ 12.09.2014 - Mörkövaara - He A - 6 / 40 
KRJ 11.09.2014 - Mörkövaara - He A - 5 / 40 
KRJ 07.09.2014 - Fiktio - He A - 6 / 40 
KRJ 06.09.2014 - Mörkövaara - He A - 2 / 40 
KRJ 05.09.2014 - Mörkövaara - He A - 2 / 40 
KRJ 05.09.2014 - Fiktio - He A - 6 / 40 
KRJ 24.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20 
KRJ 23.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20 
KRJ 13.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 5 / 35 
KRJ 13.08.2014 - Shadiya - He A - 1 / 35 
KRJ 28.07.2014 - Mörkövaara - He A - 6 / 40 
KRJ 01.06.2014 - al Najya - He A - 7 / 60 
KRJ 06.05.2014 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 05.05.2014 - al Najya - He A - 5 / 30 
KRJ 02.05.2014 - Rhonwen - He A - 2 / 40 
KRJ 02.05.2014 - Verner - He A - 2 / 30 
KRJ 30.04.2014 - Rhonwen - He A - 3 / 40 
KRJ 29.04.2014 - Rhonwen - He A - 3 / 40 
KRJ 28.04.2014 - Verner - He A - 1 / 30 
KRJ 21.04.2014 - Rhonwen - He A - 6 / 40 
KRJ 20.04.2014 - Rhonwen - He A - 4 / 40 
KRJ 20.04.2014 - al Najya - He A - 5 / 50 
KRJ 17.04.2014 - Rhonwen - He A - 3 / 40 
KRJ 16.04.2014 - Rhonwen - He A - 4 / 40 
KRJ 13.04.2014 - Rhonwen - He A - 2 / 40 
KRJ 13.04.2014 - Rhonwen - He A - 3 / 40 
KRJ 23.03.2014 - Susiraja - He A - 4 / 30


Valmennukset


28.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Jo alkuverryttelyissä Subiyah teki minulle selväksi, ettei se aikoisi liikkua ilman tomeraa komentoa. Keräsin ohjat napakalle tuntumalle hyvissä ajoin ja hetken kiemurtelun jälkeen pääsimme tamman kanssa sovintoon ja aloittamaan yhteistyömme. Subiyah liikkui tahdikkaasti eteenpäinpyrkien ja teimme lämmittelyissä paljon taivuttelua sekä ravin temponmuutoksia. Tänään valmennuksemme aiheena oli avo- ja sulkutaivutukset joista aloitimme avotaivutuksista. Kuljimme muutamat ensimmäiset taivutukset käynnissä ja siirryimme sitten hyvin koottuun raviin. Sain olla tarkkana istumiseni ja ohjastuntuman kanssa, mutta suoritimme liikkeen kuitenkin puhtaasti. Teimme muutamat erinomaiset suoritukset kumpaankin kierrokseen ja aloitimme sitten sulkutaivutusten hiomisen. Subiyah teki töitä nöyränä ja hyvällä työmoraalilla hakeutuen jopa hiljalleen pehmeään muotoon. Sulkutaivutukset onnistuivat hyvässä tahdissa ja sulavasti joten päätimme kokeilla liikettä myös kootussa laukassa. Laukan kokoamista teimme hetken aikaa ilman sulkutaivutuksia ja kun askeleet olivat tarpeeksi lyhyitä teimme sulkutaivutusta toisen pitkän sivun. Loput kentästä kuljimme tehden tiheitä siirtymisiä kootusta laukasta keskilaukkaan ja toisinpäin. Laukkatyöskentely meni hyvin ja palasimme siitä takaisin raviin tehtävänä kulkea kenttää harjoitus- ja keskiravissa käyden useasti kokorataleikkaalla esittämässä lisättyä ravia. Temponmuutokset olivat helppo homma ja niiden jälkeen saimmekin aloittaa itsenäiset loppuverryttelyt. Sain paljon irti Subiyahista valmennuksen aikana ja toivonkin, että hyvin toimiva yhteistyömme jatkuu.


02.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Alkulämmittelyistä lähtien Subiyah liikkui energisenä ja saimmekin tehdä runsaasti pidäteharjoituksia sekä taivutuksia erilaisilla teillä. Tänään tamma oli kipakammalla tuulella ja sainkin käyttää rutkasti napakoita komennuksia saadakseni tamman kulkemaan haluamallani tavalla, mutta yhteistyö sujui siitä huolimatta hyvin. Lämmittelyiden jälkeen Subiyah alkoi kulkemaan rennommin ja lähdimme harjoittelemaan käynnin kokoamista. Kokoamiset sujuivat hyvin ja Subiyah astui reippaasti eteenpäin vaikka askelpituus lyhenikin huomattavasti. Käynnin ollessa hyvä nostimme ravin ja jatkoimme valmennusta avotaivutusten parissa. Lähdimme tekemään ensimmäisiä avotaivutuksia uralla seinän ollessa niinsanottuna tukena ja kun liike sujui onnistuneesti tässä, siirryimme tekemään liikettä keskihalkaisijalle. Keskihalkaisijalla avotaivutus ei alkuun sujunut yhtä mallikkaasti mitä uralla ja tamma tiputtautui välillä ravista takaisin käyntiin. Hölläsin pidätteitä ja sain ruunikon pitämään kootun ravin yllä, mutta nyt sen takaosa lähtikin seuraamaan etuosaa vaikka takaosan kuului kulkea uralla ja etuosan uran sisäpuolella. Valmentajan ohjeista keskityin parantamaan pohjeapujani ja pian sain tamman niin taka- kuin etuosankin kulkemaan omilla urillaan. Toistimme harjoitusta molempiin suuntiin jonkin aikaa ja lähdimme sitten työstämään tamman lisättyä ravia. Kuljimme aluksi kenttää ympäri tehden lisäykset pitkille sivuille ja siitä vaihdoimme hetken kuluttua ympyrälle. Tamman askeleet venyivät hyvin ja hevonen pysyi tasapainossa, pehmeällä kuolaintuntumalla. Harjoitusta ei tarvinnut kauaa toistaa sillä se onnistui oikein hyvin ja niinpä pääsimme aloittamaan päivän laukkatyöskentelyn. Tänään tehtävänä oli suorittaa vastalaukkaa kiemurauralla. Laukanvaihdot tapahtuivat kaaretissa ja vaihdot olivatkin kokonaisuudessaan nopeita, mutta kuitenkin pehmeitä ja tahdikkaita. Vastalaukkakin sujui mutkattomasti eikä tasainen kuolaintuki päässyt katoamaan. Subiyahilla on erittäin hyvä tasapaino mistä valmentaja antoikin reilusti kehuja. Pidätteet olivat kiemurauralla tärkeässä asemassa vauhdikkaan ratsun kanssa ja lopuksi saimme ottaa vastalaukkaa myös uralla missä tammaa sai päästää menemään vähän vauhdikkaammin. Laukasta siirryimme vähitellen raviin ottaen muutamat laukka - ravi siirtymiset ja ravissa lähdimme verryttelyiksi tekemään voltteja sekä taivutuksia.


03.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Subiyah kulki verryttelyissäkin jo hyvin eteen ja tänään sain haettua tamman paremmin kuulolle mitä eilen. Verryttelimme hieman normaalia pidemmän aikaa ja ehdimme ottaa mukaan jopa muutaman pätkän laukkaa. Valmentajan saapuessa paikalle aloitimme valmennuksen takaosakäännöksiä tekemällä. Juuri aamupöhnästä heräillyt Subiyah ei olisi tahtonut siirtyä takaisin käyntiin vaan jatkaa tahdikkaasti eteenpäin, mutta se päästi kuitenkin apuni hyvin läpi ja suostui rauhoittumaan vielä ainakin hetkeksi. Teimme aluksi takaosakäännöksiä pysähdyksestä pysähdykseen ja lopuksi ilman pysähdyksiä. Subiyah malttoi lopulta odottaa kärsivällisesti apujani ja viimein sainkin tamman seisomaan paikallaan ilman minkäänlaista hötkyilyä. Näistä tehtävistä siirryimme raviin ja tamma kulki tarmokkaasti, lavat irtonaisina näyttäen juuri siltä, miltä kouluratsun kuuluukin. Ravissa palasimme hetkeksi eilisiin harjoituksiin tehden siis avotaivutuksia joita seurasi pohkeenväistöharjoitus. Pohkeenväistöjä tehtiin pääasiassa halkaisijalta uralle, mutta teimme myös muutamat väistöt kokorataleikkaalla. Subiyah väisti hyvin ja selkeillä askeleilla, sen jalat eivät kertaakaan raahautuneet maassa ja tahtikin pysyi hyvänä. Kokoavan liikkeen jälkeen oli hyvä päästää tammaa hieman venyttämään askeltaan joten liikuimme uralla keskiravi - lisätty ravi siirtmisiä tehden ja ettei rata olisi turhan yksinkertainen teimme sinne tänne erikokoisia voltteja ja kävimme muutaman kerran myös kahdeksikolla. Subiyah reagoi nopeasti apuihini ja pian olimme valmiita laukannostoihin. Tänään teimme laukannostoja sekä muutamat laukanvaihdot käynnin kautta. Laukkasimme alussa lähes puolet kentästä ennen siirtymistä käyntiin parin askeleen ajaksi josta nostimme uuden laukan ja hiljalleen lähdimme lyhentämään matkoja. Lopuksi saimmekin tehtyä monta nostoa kentän kierroksen aikana ja pyrimme tekemään siirtymiset ainakin jokatoisella merkillä. Näihin oli hyvä lopetella tältä erää ja saimmekin Subiyahin kanssa jatkaa itsenäisesti loppuverryttelyihin.


04.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Valmennuksessa tänään oli luvassa ihan perusasioita, mutta ihan löysinrantein emme silti päässeet. Subiayh oli valppaan oloinen ja se liikkui reippaasti pää ylhäällä, korviaan välillä käännellen. Tamma oli nopea avuilleni eikä se epäröinyt toimia. Palasimme alkuverryttelyiden jälkeen takaisin käyntiin ja tehtävänä olivat käynti - pysähdys siirtymiset joihin lisäsimme pian myös peruutukset. Kännissä harjoitus sujui oikein hyvin vaikk alussa Subiyah meinasikin ottaa muutaman varaslähdön pysähdyksestä takaisin käyntiin. Siirryimme pian raviin ja ravissa jatkoimme harjoitusta ottaen mukaan myös temponlisäykset. Jokaisessa läpikäydyssä tempossa Subiyah liikkui hyvin ja eteenpäinpyrkivänä ja nyt tamma jopa malttoi pysyä pysähdyksessä. Pysähdykset onnistuivat puhtaasti hevosen seistessä tasajaloin ja peruutukset olivat erittäin hyviä. Näistä lähdimme keskittymään Subiyahin kokoamiseen ja tehtävään kuluikin reippaasti aikaa. Tamma kyllä oli hyvin kuulolla ja teki mitä siltä pyydettiin, mutta yritin saada askelta kerta toisensa jälkeen yhtä kootummaksi. Muutaman oikein hyvän kokoamisen jälkeen otimme hetken reipasta käyntiä josta lähdimme valmistelemaan laukannostoa. Laukassa jatkoimme temponvaihteluita ja otimme mukaan myös muutamat laukka - käynti - laukka siirtymiset. Valmennus kului nopeasti hyvien harjoitusten parissa ja pian meidän olikin aika lopetella.


06.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Tänään keskityimme keskiraviin ja -laukkaan. Lämmittelimme omaan tahtiin ennen valmentajan saapumista ja sainkin tamman lämmiteltyä vetreäksi sekä rennoksi. Siirryimme vapaasta ravista keskiraviin samalla hieman lyhentäen askelta. Ravi oli irtonaista ja lennokasta, oikein hyvän näköistä. Teimme ravityöskentelyä pitkin kenttää ja erilaisilla ratsastusteillä kuten esimerkiksi ympyröillä ja loivalla uralla. Pian pääsimme aloittamaan laukannostot ja kaarsimme lyhyeltä sivulta kootusti halkaisijalle jonka alussa nostimme laukan. Laukka nousi mallikkaasti ylöspäin ja tahti pysyi tasaisena vaikka tamma olikin innokkaalla tuulella. Laukkasimme halkaisijan loppuun askelta lyhyentäen ja lyhyellä päädyllä siirryimme takaisin raviin. Kuljimme pitkän sivun päätyyn ja nyt emme lähteneetkään halkaisijalle vaan teimme kulmakatkaisun ravissa. Palasimme samaan pisteesee missä viimeksi siirryimme laukasta raviin ja nostimme laukan. Kuljimme halkaisijan nyt toiseen suuntaan ja lopuksi hidastimme taas raviin. Toistimme rataa molempiin kierroksiin tehden kulmakatkaisun välillä eri kulmiin tai sitten käytimme täyskaartoa. Tämän jälkeen teimme siirtymisiä laukasta raviin sekä toisinpäin melkoa tiheään tahtiin ja laukkatyösketelyt päätimme keksiympyrälle. Ympyrältä aloitimme verryttelyt. Valmennus sujui hyvin ja Subiyah oli liikkunut irtonaisin, reippain askelin. Yhteistyömme pelitti ja olin oikein tyytyväinen päivän aikaansaannoksiin.


Päiväkirja


06.03.2014 Uusi kantatamma - Calla

Olin noin viikko sitten käynyt jättämässä hyvästit pitkään toimineelle Wid Arabiansille joka oli nyt lopettamassa toimintaansa. Kaikki Widin arabialaiset olivat myytävinä ja jätin monista upeista yksilöistä ostotarjouksia, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Orin Jerrico al Qismatin kanssa sain samantien mukaani tamman Falak Subiyah al Qadirin tai oikeastaan tamma saapui vasta tänään tehtävien järjestelyjen vuoksi. Subiyahista tuleekin nyt yksi al Najyan kantatammoista enkä voisi katua ostosta hetkeäkään. Meillä tulee olemaan tamman kanssa pitkä, yhteinen matka ja pian aloitamma kisaamisen koulukentille. Tulevaisuutta ajatellen tulemme varmasti tähtäämään kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, yleislaatuarvosteluun ja ehkä arabikantakirjaan mikäli näyttelykehissä sujuu hyvin.


06.05.2014 Ilman koipia - Calla

Päätin tänään kokeilla Subiyahin kanssa uutta harjoitusta - nimittäin avotaivutusta ilman jalka-apuja. Teimme varsin energiaa pursuvat lämmittelyt ja Subiyah kulki tahdikkaassa eteenpäinpyrkimyksessä. Yhteistyömme sujui saumattomasti ja tamma kulki rennoin, lennokkain liikkein. Pääsimme aloittamaan avotaivutuksen varmistattuani, että hevonen liikkui aktiivisesti eteen ja, että omat jalkani roikkuivat täysin rentoina. Lähdin pitkällä sivulla asettamaan tammaa oikealla pitäen ulko-ohjan tuen tasaisena. Sisäohja oli koko liikkeen ajan kevyt. Subiyahin sisäetujalan ollessa maassa vein sisäkättäni hiukan oikealla ja sisäetujalan noustessa maasta, kosketin tammaa kevyesti kaulalle sisäohjalla. Toistimme tätä kolmen - neljän askeleen rytmissä ja lopputuntia kohden huomasin, ettemme tarvinneet kuin pienen sisäkäden liikkeen. Subiyah ymmärsi alusta alkaen mitä pyysin siltä ja liike parani kerta toisensa jälkeen. Avotaivutusta oli paljon parempi suorittaa, kun hevosta ei tarvinnut puristella jaloilla ja näin kommunikointimme oli vaivatonta. Seuraavalla kerralla kokeilisimme tätä harjoitusta sulkutaivutuksissa.


08.05.2014 Nostot väistöstä - Calla

Teimme eilen noin tunnin verran sulkutaivutusharjoituksia jotka sujuivat oikein hyvin. Tänään työskentelimme tehokkaammin ja aiheena oli laukannostot sekä väistöt. Lämmittelyiden jälkeen nostimme laukan ja Subiyahin laukka rullasikin erittäin vetreästi. Tämän kertaisella harjoituksella saimme laukkaan entistä enemmän tehoa sekä näyttävyyttä. Kuljimme ensin keskihalkaisijalle käynnissä ja kunnollisen suoristuksen jälkeen asetin tammaa kevyesti pois menosuunnasta. Istunnan ja jalan avulla lähdimme väistämään reippain askelin kohti pitkää sivua. Pitkälle sivulle päästyämme nostimme laukan suoraan väistöstä. Subiyah polkaisi hyvin alleen eikä noston kanssa siis ilmennyt ongelmia. Tamma laukkasi pyörein askelin eteenpäin ennenkuin hidastin sen takaisin käyntiin, uutta väistöä valmistellen. Muutaman toiston jälkeen vaihdoimme käynnin raviin. Harjoitus sujui hienosti kumpaankin kierrokseen.


09.05.2014 Avotaivutusta - Calla

Jumppailu jatkui tänään itsenäisessä ratsastuksessa ja keskityimme jälleen avotaivutukseen. Pitkän sivun alussa teimme voltin ja uralle palatessamme säilytimme asetuksen sekä taivutuksen. Jatkaen siis avotaivutuksessa uraa pitkin. Pitkän sivun loppupuolella pyöräytimme toisen voltin jonka jälkeen suoristin tamman. Samaa harjoitusta toistettiin molemmilla pitkillä sivuilla kumpaankin suuntaan ja lyhyet sivut kuljettiin lisätyssä käynnissä. Harjoitus auttoi Subiyahia astumaan syvemmälle alleen ja kantamaan itseään paremmin. Suoritusten aikana tarkkailin meitä maneesin peilien kautta ja tamma kulki hyvin kolmea uraa pitkin ensimmäisen voltin jälkeen eikä siis vain kääntänyt kaulaansa. Otimme tehtävää ensin käynnissä, myöhemmin ravissa ja lopuksi kuljimme lyhyet sivut laukassa. Tehtävien useiden toistojen jälkeen otimme pientä laukkaharjoittelua ympyrällä tehden välillä laukanvaihtoja. Subiyah oli aktiivinen ja nautti työskentelystä. Tuntimme meni oikein hyvin ja tykästyin tekemäämme harjoitukseen entistä enemmän.


07.03.2015 Hoitokertomus - kuristaja

Olin lupautunut Isikselle, että kävisin hoitamassa kyseistä tammaa hänen kisareissunsa aikana, koska ei hän ketään muuta ollut saanut järkättyä hommaan niin otin jalat alleni ja tein työtä käskettyä. Tuskinpa tästä mitään katastrofia voisi tulla, vaikka täysiverisistä minulla paljoa kokemusta ollutkaan.

Saavuinkin tallille ja etsiskelin kyseisen tamman karsinaa ja näinkin hyvin happaman näköisen arabitamman mulkoilevan minua pahantuulisesti nakellen niskojansa ja kuopimalla karsinan lattiiaa kaviollansa. Tunsin kuinka pala nousi kurkkuuni ja mietin, että mitäköhän tästä tulisi, nooh jos minä jytkylle ilkeälle kylmäverioriille pärjään niin enköhän yhdelle pienehkölle arabitammallekkin kait ..

Hain tamman hoitotarvikkeita ja aukaisin karsinan ovea varoen ja katselin tammaa takaisin kun tuo molloti minua pahansuovasti. Liikuskelin sitä kohti varoen ja ojensin sille kättäni nuuskittavaksi ja toisella kädellä kaivelinkin kuivahtanutta ruisleivän palaa taksustani ja ojensin sitä tammalle. Hieman ääni muutuikin kellossa ja tammakin alkoi kiinostumaan minusta enemmän. Kuvittelinkin sen ajattelen "No hei se tarjos mulle leivänpalaa, ehkä se onkin ihan mukava jos saisin vielä toisenki".

Aloin hissukseen harjailemaan tammaa ja hoksasin, että se oli hyvinkin herkkänahkainen. Liian kova veto tai painaminen sai tamman samantien osoittamaan mieltänsä joten tyydyin hissukseen ja rauhallisilla vedoilla harjailemaan tammaa. Puhdistin Subiyahalta vielä kaviot ja selvitin sen kaunista harjaa ja häntää kunnes se näyttikin olevan oikein nätin näköinen ja puhdas. Tunti siinäkin vierähti kunnes sain tamman puunattua puhtaaksi joten oli minunkin aika jättää Subiyahalle hyvästit ja painua itse hoitelemaan kylmäverisiäni kotipuoleen.
al Najya